Puding Triffle...
Al Kisah Kek X Cukup...
Main Redah Jer...
OkLah Untuk First Time
1 gulung kek swiss role ( saya guna perisa strawberry)
4 sudu besar membukit tepung castard
4 sudu gula
1 tin susu cair
1 tin air masak
1 tin besar fruit cocktail ( kalau rajin boleh pakai buah fresh )
1 kotak cristal jelly perisa resberri/strawberry ( boleh guna kaler lain tapi nnt puding triffle jadi pucat )
Potong kek setebal 1-1.5 inch
Susun cantek2 dalam bekas jernih ( nampak la triffle nye..huhu )
Asingkan buah cocktail dan airnye - air nye saye renjis2 pada kek bg jd lembap
4 sudu tepung castard + 1 tin susu cair kacau hingga tepung tu larut.
Masukkan 1 tin air masak + 4 sudu gula n kacau baru letak atas dapur dgn api yg kecik ( sy x berani guna api besar takut x jd )
Agak2 dah likat besarkan api n terus tutup
Tuang castard ni atas lapisan kek td
Masukkan buah cocktail atas lapisan castard
400mls air + cristal jelly masak sampai mendidih dan biarkan sejuk kejap br tuang atas lapisan koktel td
Sejukkan dalam peti ais selama 4-5 jam sebelum dihidangkan
No comments:
Post a Comment