Saturday, May 24, 2014

Re: [resepi ringkas] Puding Triffle...

Siti Noora Adzneeta
Siti Noora Adzneeta 6:13pm May 24
Cik Puan Rose nak sikit...
Comment History
As Nieda
As Nieda5:41pm May 24
Fizah Sickless
Fizah Sickless5:11pm May 24
Resipi
Cik Puan Rose
Cik Puan Rose5:10pm May 24
Ok..saya dah edit As Nieda
Anafizah Anuar
Anafizah Anuar5:05pm May 24
Share..
As Nieda
As Nieda4:58pm May 24
Boleh bg resepi penuh x?
View All Comments
Original Post
Cik Puan Rose
Cik Puan Rose4:34pm May 24
Puding Triffle...
Al Kisah Kek X Cukup...
Main Redah Jer...
OkLah Untuk First Time

1 gulung kek swiss role ( saya guna perisa strawberry)
4 sudu besar membukit tepung castard
4 sudu gula
1 tin susu cair
1 tin air masak
1 tin besar fruit cocktail ( kalau rajin boleh pakai buah fresh )
1 kotak cristal jelly perisa resberri/strawberry ( boleh guna kaler lain tapi nnt puding triffle jadi pucat )

Potong kek setebal 1-1.5 inch
Susun cantek2 dalam bekas jernih ( nampak la triffle nye..huhu )

Asingkan buah cocktail dan airnye - air nye saye renjis2 pada kek bg jd lembap

4 sudu tepung castard + 1 tin susu cair kacau hingga tepung tu larut.
Masukkan 1 tin air masak + 4 sudu gula n kacau baru letak atas dapur dgn api yg kecik ( sy x berani guna api besar takut x jd )
Agak2 dah likat besarkan api n terus tutup
Tuang castard ni atas lapisan kek td

Masukkan buah cocktail atas lapisan castard

400mls air + cristal jelly masak sampai mendidih dan biarkan sejuk kejap br tuang atas lapisan koktel td

Sejukkan dalam peti ais selama 4-5 jam sebelum dihidangkan

View Post on Facebook · Edit Email Settings · Reply to this email to add a comment.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...