Saturday, May 24, 2014

Re: [resepi ringkas] Puding Triffle...

Adriana Jamaluddin
Adriana Jamaluddin 11:31pm May 24
Sy pun suka guna kek perisa stoberi..sdp & cantik je kaler camtu..pink, kuning & merah..hihii
Comment History
Mia Norsyaqila
Mia Norsyaqila11:15pm May 24
Tringt time bljr dlu2..roomate slalu bt...nak share la....tq
Cik Puan Rose
Cik Puan Rose10:11pm May 24
Cik Haa : sini resepinya
Cik Puan Rose
Cik Puan Rose6:47pm May 24
Huhu...ade rezeki nnt alif bawak g keje sok mama Siti Adzneeta
Siti Noora Adzneeta
Siti Noora Adzneeta6:13pm May 24
Cik Puan Rose nak sikit...
As Nieda
As Nieda5:41pm May 24
View All Comments
Original Post
Cik Puan Rose
Cik Puan Rose4:34pm May 24
Puding Triffle...
Al Kisah Kek X Cukup...
Main Redah Jer...
OkLah Untuk First Time

1 gulung kek swiss role ( saya guna perisa strawberry)
4 sudu besar membukit tepung castard
4 sudu gula
1 tin susu cair
1 tin air masak
1 tin besar fruit cocktail ( kalau rajin boleh pakai buah fresh )
1 kotak cristal jelly perisa resberri/strawberry ( boleh guna kaler lain tapi nnt puding triffle jadi pucat )

Potong kek setebal 1-1.5 inch
Susun cantek2 dalam bekas jernih ( nampak la triffle nye..huhu )

Asingkan buah cocktail dan airnye - air nye saye renjis2 pada kek bg jd lembap

4 sudu tepung castard + 1 tin susu cair kacau hingga tepung tu larut.
Masukkan 1 tin air masak + 4 sudu gula n kacau baru letak atas dapur dgn api yg kecik ( sy x berani guna api besar takut x jd )
Agak2 dah likat besarkan api n terus tutup
Tuang castard ni atas lapisan kek td

Masukkan buah cocktail atas lapisan castard

400mls air + cristal jelly masak sampai mendidih dan biarkan sejuk kejap br tuang atas lapisan koktel td

Sejukkan dalam peti ais selama 4-5 jam sebelum dihidangkan

View Post on Facebook · Edit Email Settings · Reply to this email to add a comment.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...